Om oss - Att vara hyresgäst
Bra att veta för dig som är hyresgäst
Välkommen som hyresgäst hos oss! Tyvärr godkänner vi inte hyresgäster med betalningsanmärkningar eller husdjur. Rökförbud gäller också för alla fastigheter.
Att bo i en hyresrätt har många fördelar. Du behöver inte satsa pengar i boende och du slipper risken att inte få tillbaka satsade pengar när du flyttar. Hyresrätten ger dig en rad möjligheter och rättigheter, men det innebär också att du har vissa skyldigheter.
Vi vill att du ska känna till vad du kan förvänta dig av oss som hyresvärd och vad vi i vår tur kan ställa för krav på dig som hyresgäst. Om du och dina grannar känner till och vet vad som gäller ökar möjligheten för att boendet blir trivsamt för alla.
Nedan följer några punkter som kan vara viktigt att tänka på för dig som hyresgäst.
Anmäl genast fel i lägenheten
Du är skyldig att anmäla alla fel som uppstår i lägenhet. Kontrollera till exempel regelbundet så inte elementen läcker. Om ett fel uppstår med större skada som följd och du inte anmält det, kan du bli ersättningsskyldig.
Anmäl omedelbart till vaktmästaren om du har läckande avlopp, rinnande toaletter, droppande kranar eller liknande.
Att hyra ut i andra hand
Att hyra ut i andra hand kräver alltid hyresvärdens tillstånd.
Avflyttning
Kontakta oss i god tid innan du ska flytta! Nedan kommer ytterligare saker att tänka på:
- Säg upp kontraktet minst tre månader innan du ska flytta. Uppsägningstiden räknas från det datum vi som hyresvärd fått in din skriftliga uppsägning.
- Du är skyldig att låta intresserade hyresgäster få möjlighet att titta på lägenheten innan du flyttar ut.
- Du måste städa lägenheten noggrant, s.k. flyttstädning, innan du flyttar och lämnat tillbaka nycklarna senast kl. 12:00 på avflyttningsdagen.
- Du måste beställa besiktning i god tid innan avflyttning.
- Hål och andra liknande större skador (sådant som är utanför normal förslitning) som inte återställts vid avflyttning betalas av dig.
Betala hyran i tid
Du måste betala hyra förskottsvis varje månad, senast den sista i varje månad. Det innebär att hyran för t.ex. april måste vara oss tillhanda senast den sista mars. Den som inte betalar sin hyra i tid blir uppsagd från lägenheten. Man kan bli uppsagd om hyrorna betalas för sent vid upprepade tillfällen.
Cykelrum och trapphus
Cyklar och barnvagnar får inte parkeras i trapphus. Det kan vara förödande om framkomligheten hindras vid en nödsituation. Cyklar, barnvagnar och dylikt parkeras alltid i cykelrum eller på anvisad plats.
Fiber/bredband
Alla våra fastigheter är fiberanslutna via Telia. För att teckna abonnemang kontaktas Telia på 90 200, via deras hemsida eller närmaste Telia-butik. Eventuell felanmälan gör du själv på telefon 020 – 240 250.
Hemförsäkring
Skaffa hemförsäkring! Den ger ett bra skydd om du skulle råka ut för skador på din egendom, stöld eller brand.
I fastighet med tvättstuga
Tvättstugan är kanske det viktigaste utrymmet i huset och en plats där många goda grannrelationer skapas. Här kommer några tips:
- Var noga med dina bokningar.
- Var rädd om maskinerna när du tvättar.
- Läs och följ anvisningarna för tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp noga så du får bästa resultat.
- Lämna tvättstugan så att nästa hyresgäst kan komma in i tid. Städa och gör rent tvättstugan och maskiner efter dig. D.v.s. lämna tvättstugan/torkrum i det skick du själv vill finna den då du ska tvätta.
Installation
Om du själv vill installera tvätt- eller diskmaskin måste installationen utföras av en fackman. Vid läckage eller liknande ansvar du för skador/återställande.
Lagom varmt inne
För uppvärmning används mellan 75 och 125 kwh per kvm och år. Energiförbrukningen beror på var i landet huset ligger, husets ålder och hur bra isoleringen är. Inomhustemperaturen och de boendes energivanor har också stor betydelse. Solstrålning, liksom värme från lampor och elektriska apparater ger ett värmetillskott. Styrsystem ökar komforten och kan ge minska energiförbrukning.
Miljö/avfall
Som hyresgäst är du skyldig att källsortera. Se till så soporna hamnar i rätt tunna!
Måla och tapetsera
Du kan måla och tapetsera själv på egen bekostnad. Det är viktigt att det blir snyggt gjort och på ett fackmannamässigt sätt. Det ska vara neutrala färger och mönster. Fråga alltid innan du sätter igång! Om du ditt arbete inte anses fackmannamässigt utfört eller om lägenhetens bruksvärde minskar kan du bli ersättningsskyldig.
Rekommenderad inomhustemperatur
21 grader är rekommenderat. Varje grads sänkning av inomhustemperaturen ger en besparing på ca 5%. Ofta är det för varmt inne.
Spara vatten och energi
Du får bara tvätta åt personer i ditt hushåll. Att dela privat tvättverksamhet är förbjudet.
Ta gärna en snabbdusch istället för bad eller långdusch för att spara energi och vatten. Skölj i balja istället för rinnande vatten.
Rökning förbjuden
Det är förbjudet att röka inomhus. En inrökt lägenhet måste saneras och du blir då ersättningsskyldig.
Tag hänsyn till dina grannar
Du är skyldig att visa hänsyn. Tänk på att du bor i ett flerfamiljshus och har grannar runt omkring dig. Störningar så som höga skrik, hög musik, dunkande bas, skällande hundar är ganska onödiga. Var och en måste tänka på att ingenting får höras in till grannarna. Detta krav är extra angeläget sent på kvällen; Efter kl. 22:00 måste det vara helt tyst. Ska du ha en större fest med mänga besökare är det klokt att meddela grannarna i förväg. Lagen har på senare tid blivit betydligt strängare när det gäller upprepade eller allvarliga störningar. Den som stör sina grannar och inte rättar sig efter tillsägelse riskerar att bli uppsagd från lägenheten.
Är störningarna ”allvarliga” kan man bli uppsagd omedelbart. Som hyresgäst är man i detta fall ansvarig för alla som tillhör ett hushåll samt även för besökare i lägenheten.
Vad får man spola ner i avloppet?
Stopp i avloppen med översvämningar som följd kostar ofantliga summor. I toaletten får endast fekalier (kiss och bajs) samt toalettpapper spolas ner. Sopor och mediciner som exempel hör inte hemma i avloppet.
Fler exempel på saker du inte får spola ner:
- Tops, bindor, tamponger, kondomer.
- Bomull, hushållspapper och kattsand.
- Snus, fimpar, aska, matrester, blöjor.
- Mediciner, färg, lösningsmedel.
- Kylarglykol, oljeprodukter, kemikalier.
- Matfett, plast, leksaker, batterier.
- Trasor, sladdar, mobiltelefoner.
Vädra rätt
Vädra kort och effektivt, gärna tvärdrag. Låt inte ett fönster stå på glänt dygnet runt. Den kalla luften som strömmar in gör att elementen arbetar maximalt helt i onödan. I köket suger utsugsfläkten ut stora mängder uppvärmd rumsluft under den kalla årstiden och ökar bostadens värmebehov ytterligare.
Vårda lägenheten väl
Du är skyldig att sköta lägenheten genom att städa och hålla den snygg. Här är några enkla tips:
- Håll spis och ugn rena så fett inte bränner fast.
- Frosta av kyl och frys med jämna mellanrum men låt isen tina själv, d.v.s. använd in kniv eller dylikt då skador kan uppstå.
- Används milda rengöringsmedel i WC, tvättställ och badkar.
- Om hål göres i våtrummens tätskikt (golv och vägg) gäller ej fastighetsförsäkringen och du blir själv ansvarig för eventuella skador/återställande.
- Rengör golvbrunnar av avlopp regelbundet.
Har du en annan fråga?
Vänligen kolla igenom våra frågor och svar, eller kontakta oss på: